SKŁADNIKI:
- 2-3 jajka;
- małe opakowanie śmietany 12% (polecam tę firmy Zott - 180 g);
- ok. pół łyżeczki majonezu (tu nie istnieje dla mnie żaden inny niż Kielecki);
- ok. pół łyżeczki musztardy;
- sól;
- pieprz.
WYKONANIE
Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie. Po ugotowaniu obrać ze skorupek i pokroić na małe cząstki. Śmietanę wymieszać z majonezem i musztardą, a następnie doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalać pokrojone jajka, dozując go wg własnych upodobań. Całość podawać w towarzystwie ulubionego rodzaju pieczywa i napoju (u mnie zagościł dziś chleb tostowy z ziarnami oraz herbata o smaku melisy i gruszki :)).
Przepraszam za słabą jakość zdjęć, ale pstrykałam je w pośpiechu i przy sztucznym świetle :(...
Jeśli chodzi o ewentualne modyfikacje tej propozycji, to śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym, warto również poeksperymentować z przyprawianiem sosu oraz dodaniem do całości świeżego szczypiorku :). Jest to tak prosta potrawa, że nie sposób ją zepsuć - nawet dość znacznie odbiegając od podstawowej wersji.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Proszę, nie zamieszczaj tu adresu swojego bloga
ani prośby o obserwowanie (będą usuwane) -
jeśli skomentujesz mój wpis, na pewno
Cię odwiedzę i "nagrodzę" subskrypcją,
gdy mi się u Ciebie spodoba :)!
Dbaj też o sposób wypowiadania się :) -
nie obrażaj mnie ani innych osób, staraj się
nie popełniać rażących błędów językowych itp.
Dziękuję :)!